Switi libi - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Karin Flierman - WaarBenJij.nu Switi libi - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Karin Flierman - WaarBenJij.nu

Switi libi

Door: Karin

Blijf op de hoogte en volg Karin

13 December 2009 | Suriname, Paramaribo

Het is zondagmiddag en bijzonder rustig aan Kwattaweg 70 te Paramaribo, dat zal wel te maken hebben met dat het feit dat het gister erg gezellig was in de Zsa Zsa Zsu, helaas heb ik de vooravond daarvan niet mee mogen maken, omdat ik uit eten was met collega’s (wat ook erg gezellig was!), maar aan de verhalen te horen heeft iedereen zich uitermate vermaakt!
Lig nu heerlijk te hangmatteren in het zonnetje, echt genieten is dit, het typt overigens helemaal niet handig, maar goed dat nemen we maar voor lief.
Wel geinig dat Surinamers, gewoon van luieren in de hangmat een werkwoord hebben gemaakt!

Ik heb net weer wat fotos op de site gezet, en daar hoort natuurlijk ook een verhaal bij…
We zijn vorig weekend nadat onze trip naar Berg en Dal voor het tweede achtereenvolgende weekend op het laatste moment was afgezet, maar eens naar Overbridge gegaan, om hier na te denken over hoe wij ons weekend dan gingen vullen..Conclusie was; dan doen we het toch zelf. Dus we hebben vorige week zaterdag 2 vette bolides gehuurd, en zijn met Eminem uit de boxen, als echte witte negers richting Berg en Dal gereden, onderweg nog gestopt om per ongeluk een watermeloen te jatten, was deze keer echt per ongeluk, want een watermeloen verstop je niet zo makkelijk in je tas als glazen. Rond half 3 in de middag kwamen we aan bij Berg en Dal, om meteen mee te gaan van de kabelbaan.
We werden allemaal keurig in een pakje gehesen, en toen we allemaal geslaagd waren voor de oefenbaan, kon het echte werk beginnen. Het werd meteen duidelijk dat mijn conditie hier flink achteruit is gegaan, want een kwartiertje een kleine berg op lopen werd meteen al een hele opgave. Gelukkig kregen we een klein verfrissend buitje op ons hoofd, en konden we aan de eerste kabelbaan gekoppeld worden. Was allemaal erg leuk, beetje door het bos slingeren. Het remmen was af en toe nog een beetje lastig maar het is allemaal goed afgelopen. De echte bosmannen gingen natuurlijk gewoon op de kop door de jungle, maar dat heb ik maar even overgeslagen, moet natuurlijk wel goed van het uitzicht kunnen genieten. Want dat was zeker de moeite waard. Na anderhalf uur konden we met een bootje weer richting Berg en Dal. Oh Berg en Dal is trouwens een redelijke luxe toeristenoord, waar je allerlei outdoordingen kan doen enzo. Erg leuk.. Maar wij zijn natuurlijk geen toeristen, en uit kostensparing hadden wij een mini privé slaapkamertje geregeld tussen de werknemers. Erg gezellig, ’s avonds dus mooie gesprekken gevoerd met de locals. Ook hebben we van hen een overheerlijk avondmaal gehad, (lees: broodje ei met kaas) en omdat er te weinig mensen ’s avonds met het kaaiman spotten mee gingen, wouden wij best voor de halve prijs de boot vullen. Wij zijn natuurlijk al doorgewinterde kaaimanspotters, en zagen meteen dat de beste man dat totaal niet goed aanpakte, dus geen kaaiman van dichtbij gezien helaas.
’s Avonds voor onze villa gezellig borgoetje gedronken, en gekeken hoe sterk mieren wel niet zijn. We hadden een racebaan voor ze aangelegd, maar daar hadden ze helaas niet zoveel interesse in. De volgende ochtend was ons terras wel weer helemaal chipsvrij, dus de mieren hebben goed werk afgeleverd. De volgende ochtend zijn Jan, Gerwin, Josine, Sarah en Femke gaan kajakken, Emmely en ik zijn blijven liggen, want dat konden wij natuurlijk al na onze kajakhelavontuur op het Brokopondomeer.

Daarna hebben we de auto’s weer ingepakt en zijn we naar het stuwmeer gereden, hier beetje rondgehangen, wat gegeten, op de foto gezet door Chinezen, met Chinezen op de foto geweest en zelf foto’s gemaakt van Chinezen om vervolgens op zoek te gaan naar een mooi plekje om te zwemmen. We dachten wat gevonden te hebben, maar helaas bleek dit niet echt een mooi wit zandstrand te gaan. Emmely ging voorop, om vervolgens tot halverwege haar benen in de modder/klei weg te zakken. Uiteraard allemaal van een afstandje staan lachen en foto’s gemaakt, wat een avontuur weer. Toen maar richting Brokopondo (het stadje) gereden en hier uiteindelijk nog een mooi strandje gevonden, helaas dacht de zon toen van ik heb er genoeg van, dus na wat buitjes en beetje zon tussendoor zijn we maar weer in de auto gestapt om weer richting Paramaribo te rijden. De auto weer keurig te (laten) wassen, en deze weer netjes af te leveren. Toen was het avontuur weer voorbij, en moest er maandag weer gewoon stage worden gelopen.

Afgelopen woensdag was Emmely jarig, en dat mocht natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan, dus dat is dan ook niet gebeurt. Emmely had zelf het geweldige idee om bij een Chinees te gaan hotpotten, leuk iets nieuws, doen! Aangekomen bij het meest ongezellig aangeklede restaurant, als je het überhaupt de naam restaurant zou moeten geven, gingen wij vol angst naar binnen. Hotpotten is eigenlijk soort van fondue, krijgt een pot kokende bouillon op tafel en daar mag je je al je rauwe vlees ingooien. Op de kaart stonden ook bijzondere smakelijke dingen, waar we maar gooi overheen hebben gekeken. Wel was er tong besteld, maar wie dat nu eigenlijk gegeten heeft is nog steeds niet duidelijk. Uiteindelijk toch een erg geslaagde avond, en niemand die de volgende dag ziek is geweest!

Voorlopig weer even genoeg, binnenkort wel weer een verhaal!

Foto’s staan weer op: http://picasaweb.google.com/karinflierman

• 13 December 2009 - 22:10

Astrid En Mark:

Alweer een leuk verslag.
    Vanuit het kille Tjoene fijne kerstdagen toegewenst en een leuke en bijzondere jaarwisseling toegewenst!

• 14 December 2009 - 11:53

Herma:

spannend allemaal.
    als je maar weer kan wennen, als je straks weer in het koude, saaie Nederland bent. groetjes mam

• 14 December 2009 - 16:04

Carolien:

Volgens mij geniet je volop zodat je vergeet dat wij met smart op een berichtje wachten. Want van die berichtjes genieten wij weer.
    groetjes van ons allemaal

• 17 December 2009 - 21:52

Sabine Lenderink:

Hey!

Volgens mij kom ik er een beetje laat achter dat je een blog aan het bijhouden bent, maar erg leuk om alles te lezen!! Foto's zien er ook gaaf uit! Nog veel plezier daar!

Groetjes Sabine

• 24 December 2009 - 10:51

Carla:

Hoi Karin,

weer een leuk verhaal!! wij willen je vanuit een winters wit Wijhe hele fijne feestdagen wensen, en nog succes met de laatste stage dagen.

Groetjes Carla

• 25 December 2009 - 09:59

Carolien:

Karin, fijne feestdagen!
    Leuk dat je pa en ma bijna komen. Ik wil ook wel mee. Veel plezier samen. groetjes

• 25 December 2009 - 20:59

Gerrie, JW En Wim.:

Hoi Karin, eindelijk een berichtje uit Bathmen.We hebben al je verslagen en foto's natuurlijk gelezen en bekeken. Ontzettend leuk en veel dingen herkenbaar. In korte tijd heb je al heel veel gezien en meegemaakt en hopelijk ook veel geleerd. Tenslotte liep je toch stage om te leren, dacht ik begrepen te hebben. We wensen je in elk geval een hele gezellige kerst onder de tropenzon met je vrienden daar. Groeten van Gerrie, Jan-Willem en Wim.

• 29 December 2009 - 23:04

Laura:

Heheeey!!

haha lekker aan het hangmatteren ja, geweldig! idd, hoe verzinnen ze het. Super mooie foto's ook weer! jij vermaakt je prima zo te zien! nog heel veel plezier!!

Liefs Laura